Filmstudiespecs

A Pécsi Tudományegyetemen 2003 óta működő Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék idén szeptembertől új mesterképzést indít: a szeptemberben induló gyakorlati MA-szak fókusza a dokumentumfilm-készítés lesz. A képzés célja, hogy a kortárs filmkultúra egyik legkurrensebb és legdinamikusabban változó ágát, a dokumentumfilm-rendezés gyakorlati és elméleti oldalát ismertesse meg a hallgatókkal. Mivel hagyományosan a dokumentumfilmek szorosan kapcsolódnak a humán- és társadalomtudományokhoz, ezért az induló szak fontosnak tartja a más tudományterületekkel való aktív párbeszédet: az intenzív gyakorlati képzés (pl. rendezési és operatőri ismeretek) mellett színes elméleti betekintést is kapnak majd a hallgatók a pszichológia, az antropológia és a szociológia kapcsolódó területeibe. Az induló szak ezen felül a kurrens formákat és határterületeket is kiemelten kezeli, ezért a kísérleti dokumentumfilmek, a videóújságírás és a videóesszé-készítés is a tananyag gerincét fogja képezni.

A képzés fontosnak tartja, hogy az átalakuló piaci és technikai környezethez alkalmazkodó szakmai alapokat adjon a hallgatóknak, illetve, hogy a dokumentumfilm-rendezés széleskörű hátterét, interdiszciplináris tudásanyagát megalapozza. Ezenfelül olyan gyártáselméleti órák is a képzés részét képezik, mint a forgatókönyvírás, a vágás, a pályázatírás, illetve a filmes vállalkozások vezetése. A szakon olyan elismert oktatók és szakemberek fognak tanítani, mint Tarnay László filmesztéta, Turnacker Katalin filmtörténész, Lichter Péter filmrendező és filmesztéta, Janisch Attila filmrendező, Nagy V. Gergő forgatókönyvíró vagy Soós Ágnes filmrendező. A szeptemberben induló szak utófelvételin keresztül várja a hallgatók jelentkezését nappali és levelező tagozaton egyaránt.

Amennyiben az időterv nem jelenik meg automatikusan, akkor kattints egyet a honlap területén belül bárhova és húzd a kurzor nyilat a fekete szövegmező fölé.

4. FÉLÉV

1. FÉLÉV

3. FÉLÉV

2. FÉLÉV

AZ IDŐTERVÜNK

A képzés rövid leírása

A képzés elméleti és gyakorlati modulokból áll.  Az első két félévben a XXI. század igényeinek megfelelően témájában és megközelítési módjában alapvetően interdiszciplináris jellegű. Széleskörű lehetőséget kínál a társadalmi problémák (pl. kisebbségi lét, szociális területek, kultúraközvetítés) a mozgókép intermediális formái (pl. képregény, animáció, dokudráma, fikciós film stb.) és a tudományos módszerek (pl. kognitív pszichológia, narratológia, művészetterápia, esztétika, a mozgókép elmélete és története) megismerésére és elsajátítására. A második két félévben a gyakorlati képzés során lehetőség van részképzésre különböző hazai és külföldi stúidókban és központokban, így a pécsi UnivTV-nél, a budapesti  az Értékmegőrző Kortárs Művészeti Stúdió és Filmarchívumban és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió karán, ahol magas technikai szinten a szakmai legkíválóbbjainál lehet elsajátítani a filmkészítés tudományát.

A képzés időtartama: 4 félév

A költségtérítéses képzés összege: 400.000/ félév

Szeretnénk felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy a képzést min. 5 fő jelentkezése esetén tudjuk indítani, valamint a pótfelvételi eljárásban kizárólag költségtérítéses formára való jelentkezés lehetséges.

Felvételi követelmények

 KISFILM KÉSZÍTÉSE AZ ALÁBBI TÉMÁKBAN 5-15 percben

  • egy érdekes személyiség, lakóhely vagy épület sokoldalú bemutatása

  • egy néprajzi jelenség (feszivál, hagyomány, divat stb.) ismeretterjesztő jellegű bemutatása

  • kortárs szociális jelenségek megközelítése szociográf stílusban vagy narratív formában (pl. a dokudráma eszközeivel)

  • videoriport készítése

  • videoesszé készítése társadalmi, történelmi, művészettörténeti  témában

SZÓBELI KÖTETLEN BESZÉLGETÉS AZ ALÁBBI TÉMÁKBÓL

  • mozgóképkultúra múltja, jelene, jövője

  • kortárs szociális és társadalmi kérdések

  • a dokumentumfilm-készítés lehetőségei korunk digitális kultúrájában (pl. dokudráma, animált, interaktív dokumentumfilm)

Jelentkezési információk, elérhetőségek

Jelentkezni a pótfelvételire
2019 július végén és augusztus első hetében lehetséges a felvi.hu-n keresztül

A szak elérhetősége

Érdeklődni ide kattintva lehet


  

 
 
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now