Filmstudiespecs

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2003-ban indult először filmelmélet és filmtörténet szak, s ezzel ez volt a második akkreditált egyetemi film szak az országban. Közvetlen előzményének a filmelméleti specializáció tekinthető, melyet az akkori Mozgókép Tanulmányok Központ működtetett 1998-tól.

 

E specializáció hiánypótló volt a Bölcsészettudományi Karon, hiszen az 1990-es években szerte a világban rendkívüli módon megnőtt az érdeklődés a film és általában a mozgókép (videó, film, animáció, digitális művészetek) iránt, és egyre-másra létesültek film szakok, illetve filmtudományi tanszékek Európában és Európán kívül. Ezek a műhelyek és tanszékek a világon mindenütt valamilyen másik, ún. társtudomány égisze alatt jöttek létre, az Egyesült Államokban például sokszor irodalmi tanszékek oktatóiból verbuválódtak, de sokan érkeztek a társművészetek, a pszichológia vagy éppen a filozófia felől. Pécsen a filmelméleti specializáció eredetileg a Filozófia Tanszék keretein belül indult, s elsősorban filozófia szakos hallgatók vették fel, hamarosan azonban bővült a kör, és egyre több irodalom, esztétika és nyelvszakos hallgató kezdett érdeklődni a film és a filmtudomány iránt.

 

A specializáció profilja elsősorban filmelméleti és filmtörténeti orientációjú volt, s az órák keretein belül neves hazai és külföldi előadókkal találkozhattak a hallgatók. A specializáció szorosan kapcsolódott a Filozófia Tanszék hallgatói által létrehozott civil egyesület, a Laterna Magica által szervezett filmes programokhoz – a heti rendszerességgel működő Újhullám Filmklubhoz, az 1998-tól évente megrendezett Laterna Magyar Filmhéthez és nem utolsósorban a szintén 1998-ban útjára indult, évi három alkalommal megrendezett “eLeMeK”filmtudományi konferencia-sorozathoz. Ez utóbbi keretei között olyan témák és rendezői életművek kerültek terítékre, mint a kert esztétikája, a Dogma-filmek, Atom Egoyan vagy Szergej Paradzsanov, miközben a konferencia kapcsán egyre több külföldi vendégprofesszor látogatott el hozzánk, s tartott intenzív kéthetes kurzusokat.

 

Néhány név a teljesség igénye nélkül azok közül a hazai és külföldi alkotók és filmes szakemberek közül, akik a különböző rendezvényeinken a vendégeink voltak, illetve a specializációban kurzusokat vagy előadásokat tartottak: Enyedi Ildikó, Földényi F. László, Geréb Anna, Gothár Péter, Grunwalsky Ferenc, Heller Ágnes, Jancsó Miklós, Janisch Attila, Kovács András Bálint, Peternák Miklós, Rényi András, Varga Balázs, Zalán Vince, illetve külföldről Joseph D. Anderson (Arkansas, USA), David Bordwell (University of Wisconsin-Madison, USA), Edward Branigan (University of California, Santa Barbara, USA), Torben Grodal (Dánia), Ben Meade (Kansas, USA), Murray Smith (Anglia), David Rodowick (King’s College, London).

 

A 2003-ban egyetemi szakká váló képzés akkreditációja során a Mozgókép Tanulmányok Központ arra törekedett, hogy a film elméleti megközelítése mellett a gyakorlat is elnyerje az őt megillető helyet. Mivel a magyar filmes szakma legtöbb jelentős képviselője megfordult rendezvényeinken, elmélet, történet és gyakorlat aránya ekkorra már kiegyenlítődött. A filmelmélet és filmtörténet szak képzése alapvetően négy elemből tevődött össze: ún. bevezető (interdiszciplináris) tárgyakból, filmtörténeti és filmelméleti tárgyakból, valamint gyakorlati képzésből, s ez a struktúra megőrződött a 2006-ban bevezetett bolognai típusú alap- és mesterképzések esetében is.

 

A felsőoktatás átalakításának következtében visszaállított osztatlan tanárképzés keretein belül 2013-ban indult útjára a média-, mozgókép és kommunikációtanári képzés, melyet a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékkel közösen működtetünk.

 

 

 

Mindeközben a Mozgókép Tanulmányok Központ 2010. július 1-től először Filmtudományi és Vizuális Kultúra Tanszékként, majd 2013. július 1-től a Filozófia és Művészetelméleti Intézet részeként Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékként működik.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now